Experts in implantologie - Ontdek ons unieke concept All-on-4

Verdoving bij tandimplantaten: Wat zijn de mogelijkheden?

tandarts en assistente aan het werk

Wanneer u tandimplantaten overweegt, vraagt u zich misschien af hoe de verdoving tijdens de ingreep verloopt. Bij het plaatsen van tandimplantaten zijn er diverse opties, afhankelijk van uw comfort en de complexiteit en duur van de procedure. In dit artikel geven we u een overzicht van de meest voorkomende verdovingstechnieken.

Lokale verdoving

Lokale verdoving is doorgaans de standaard bij simpele implantaatprocedures, zoals bij de vervanging van één tand. De verdoving wordt rechtstreeks in het tandvlees rond het te behandelen gebied geïnjecteerd. Hierdoor voelt u niets tijdens de behandeling, maar blijft u wel volledig bij bewustzijn. De verdoving houdt enkele uren aan, waardoor u ook na de ingreep geen onmiddellijke pijn zult ervaren. 

Bewuste sedatie

Bent u nerveus voor de ingreep? Bewuste sedatie kan u helpen om de behandeling zonder stress door te komen. Bij deze techniek blijft u wel wakker, maar wordt u in een ontspannen, kalme toestand gebracht met behulp van een mild kalmerend middel. Deze sedatie wordt gecombineerd met lokale verdoving, zodat u geen pijn ervaart, maar wel rustig bent. Dit is ideaal voor patiënten die wat zenuwachtiger zijn voor de ingreep.

Volledige narcose

Complexere of langere procedures, zoals het vervangen van meerdere tanden of bij patiënten met ernstige angst, worden meestal gedaan onder volledige narcose. U wordt dus volledig in slaap gebracht en zult niets van de behandeling meekrijgen. Hoewel volledige narcose ingrijpender is, biedt het patiënten maximale rust en comfort tijdens de ingreep. De narcose wordt altijd toegediend door een ervaren anesthesist, die tijdens de operatie uw vitale functies nauwlettend in de gaten houdt.

Na de ingreep: wat kunt u verwachten?

Na de ingreep kan er sprake zijn van lichte pijn of ongemak zodra de verdoving is uitgewerkt. Dit kan eenvoudig worden verlicht met pijnstillers, bijvoorbeeld ibuprofen of paracetamol. Het is belangrijk om de nazorginstructies van de implantoloog of chirurg nauwkeurig op te volgen om een vlot herstel te bevorderen. Zorg steeds voor een goede mondhygiëne om complicaties te voorkomen.

De implantoloog bepaalt steeds de beste optie voor u! 

De keuze van de verdoving hangt af van verschillende factoren, zoals de omvang en complexiteit van de ingreep en uw persoonlijke voorkeuren. Voor de meeste ingrepen en patiënten is lokale verdoving of bewuste sedatie voldoende, maar voor wie angstig is of een grotere behandeling ondergaat, is volledige narcose vaak noodzakelijk. Met de juiste verdoving kunt u er zeker van zijn dat uw behandeling pijnloos en vlot zal verlopen.

Bent u geïnteresseerd in tandimplantaten en heeft u vragen over de verdoving of het verloop van de ingreep? Neem contact met ons op. We helpen u graag verder!

Meer weten over onze behandelingen?