Experts in implantologie - Ontdek ons unieke concept All-on-4

Wat is de juiste tijd om een implantaat te nemen?

Het kiezen voor een tandimplantaat kan een moeilijke beslissing zijn. Heel wat mensen worstelen met de vraag: “Wanneer kies ik voor een implantaat?” Hoewel de beslissing afhangt van je persoonlijke omstandigheden en gezondheid, zijn er een aantal algemene aanwijzingen die u kunnen helpen bij het maken van deze keuze. In deze blog overlopen we wanneer een tandimplantaat een verstandige keuze kan zijn.

Wat is een tandimplantaat?

Een tandimplantaat fungeert als een kunstmatige vervanging van een tandwortel en wordt operatief in het kaakbeen geplaatst. Het is vervaardigd uit een lichaamsvriendelijk materiaal zoals titanium, en vormt een stabiele fundering voor een kroon, brug of gebitsprothese. Implantaten zijn een langetermijnoplossing voor het vervangen van verloren tanden en helpen bij het behoud van de structuur van het kaakbot.

In welke gevallen is een tandimplantaat nuttig?

Tandverlies door ongevallen

Een frequent motief voor het overwegen van een implantaat is tandverlies door een ongeval, sportletsel of val. Snelle actie na tandverlies is cruciaal, omdat het kaakbeen kan atrofiëren of “krimpen”, wat de implantatie bemoeilijkt.

Tandbederf of tandvleesaandoeningen

Een tandimplantaat kan dienen als oplossing voor tandverlies door vergevorderd tandbederf of ernstige tandvleesaandoeningen zoals parodontitis.

Onmogelijkheid tot dragen van bruggen of losse tandprotheses

Voor personen bij wie conventionele bruggen of losse protheses niet geschikt zijn, door bijvoorbeeld een gebrek aan stabiele tanden of ongemak bij het dragen van protheses, kan een implantaat soelaas bieden.

Belangrijke overwegingen bij een tandimplantaat

Algemene gezondheid

Uw gezondheidstoestand speelt een belangrijke rol bij de keuze voor een implantaat. Aandoeningen als diabetes of hartaandoeningen, of rookgewoonten, kunnen het risico op complicaties verhogen. Het is van belang om uw medische voorgeschiedenis en levensstijl te bespreken met de tandarts.

Kostenaspect

De kosten van tandimplantaten zijn aanzienlijk en worden niet altijd volledig vergoed door verzekeringen. Het is raadzaam om de financiële aspecten en vergoedingsmogelijkheden te overleggen met uw tandarts en verzekeraar, vooraleer u overgaat tot een definitieve keuze met betrekking tot de plaatsing tandimplantaten.

Slotgedachten

Een tandimplantaat is een impactvolle keuze die de nodige overweging vereist. Als u te maken hebt met tandverlies door trauma, tandbederf of parodontitis, of als traditionele opties zoals bruggen of protheses niet passend zijn, kan een implantaat de geschikte oplossing bieden. Het is altijd aan te bevelen om advies in te winnen bij uw tandarts en zorgverstrekker om te verzekeren dat u een weloverwogen beslissing neemt voor uw tandgezondheid.

Meer weten over onze behandelingen?