Experts in implantologie - Ontdek ons unieke concept All-on-4

Hoe wordt een tand vervangen? Een complete gids!

Tandarts die tand laat zien

De introductie van tandimplantaten heeft de tandheelkunde significant veranderd de laatste jaren. Het kiezen voor een implantaat markeert een belangrijke stap voorwaarts naar het herstellen van een perfecte glimlach. In dit artikel geven we u graag een overzicht van de procedure die wordt toegepast bij de vervanging van één tand door een implantaat en een kroon, zodat u precies weet wat te verwachten.

Wat is de rol van het implantaat?

Een tandimplantaat dient als een kunstmatige wortel en wordt in de meeste gevallen vervaardigd uit titanium. Het implantaat fungeert als de basis voor een kroon. Benieuwd of een implantaat de juiste keuze is voor u? Klik dan hier.

Wat is de functie van de kroon?

De kroon is een op maat gemaakte vervangingstand. Deze kroon wordt op het implantaat geplaatst en zorgt ervoor dat je gebit terug compleet is. Een kroon kan gemaakt zijn van zirconium, keramiek of metaallegeringen. Zirconium en keramiek zijn bijzonder geliefd omdat ze een heel natuurlijke look hebben. 

Welke procedure wordt gevolgd bij plaatsing van het implantaat? 

Het proces begint meestal met een plaatselijke verdoving. Er wordt een kleine incisie gemaakt in het tandvlees, gevolgd door het boren van een gat in het kaakbot. Daarin wordt dan het implantaat geplaatst. Het tandvlees wordt daarna met enkele hechtingen gesloten.

Een belangrijke fase na het plaatsen van het implantaat is de periode van drie tot zes maanden voor osseointegratie, waarbij het kaakbot en het implantaat samensmelten, wat een solide fundament creëert voor de toekomstige kroon.

Wanneer wordt de kroon geïnstalleerd? 

Zodra het implantaat volledig geïntegreerd is met het kaakbot, wordt de kroon geïnstalleerd. Deze kroon wordt specifiek ontworpen om perfect te passen bij de vorm, grootte, en kleur van uw bestaande tanden, om zo een natuurlijk ogende en functionele tand te verzekeren.

Wat betekent Immediate Loading?

In tegenstelling tot de traditionele methode die een wachtperiode vereist voor osseointegratie, staat de innovatieve techniek van ‘immediate loading’ toe dat een voorlopige kroon, gemaakt uit kunsthars, onmiddellijk na het plaatsen van het implantaat wordt aangebracht. Dit betekent dat patiënten direct kunnen genieten van een volledige glimlach na de ingreep. 

Herstel uw glimlach met een tandimplantaat!

Een implantaat met een kroon is niet alleen een medische overweging, het draagt bij aan uw zelfvertrouwen en algehele welzijn. Het kiezen van een deskundige arts met uitgebreide ervaring is cruciaal voor een zorgvuldige en stressloze begeleiding door het hele proces.

Wilt u meer informatie of advies inzake de plaatsing van tandimplantaten? Neem contact met ons op. We helpen u graag verder!

Meer weten over onze behandelingen?