Experts in implantologie - Ontdek ons unieke concept All-on-4

Plaatsing van tandimplantaten: hoelang duurt het?

jonge tandarts die glimlacht

Wanneer u overweegt om tandimplantaten te laten plaatsen, is het essentieel om goed te begrijpen wat u kunt verwachten tijdens de ingreep en herstelfase. In dit artikel geven we u een overzicht van de tijdlijn en verschillende stappen bij het plaatsen van tandimplantaten. Zo kunt u zich optimaal voorbereiden op de behandeling.

Eerste stap: Voorbereiding en planning van de ingreep

De reis naar een nieuw gebit begint met een uitgebreide beoordeling van uw mondgezondheid, waarbij door middel van een cone beam CT-scan de conditie van uw tanden en kaakbot wordt geanalyseerd. In deze voorbereidende fase stellen we een persoonlijk behandelplan samen en krijgt u een gepersonaliseerde prijsofferte. Deze voorbereiding kan enkele weken tot maanden in beslag nemen, afhankelijk van uw situatie en de eventuele noodzaak voor voorafgaande behandelingen zoals botopbouw.

Tweede stap: De ingreep

De plaatsing van het implantaat gebeurt onder lokale verdoving en wordt verricht door een deskundige implantoloog. Uitgebreidere ingrepen kunnen worden gedaan onder volledige verdoving. Deze chirurgische ingreep duurt typisch ongeveer 30 minuten per implantaat.

Derde stap: Integratie van het implantaat in het kaakbot

Het lichaam moet na het plaatsen van het implantaat een periode van osseointegratie ondergaan, waarbij het implantaat samen met het omringende bot integreert. Dit proces van vergroeiing neemt gewoonlijk drie maanden in beslag.

Bij sommige patiënten kan de immediate loading-techniek toegepast worden. Hierbij wordt er dan direct na het plaatsen van het implantaat meteen een tijdelijke kroon aangebracht. Zo loopt u meteen na de plaatsing van het implantaat al naar buiten met een volledige glimlach. Deze optie is echter niet voor iedereen weggelegd; de implantoloog beoordeelt of u hiervoor in aanmerking komt op basis van de gezondheid van uw kaak en andere relevante medische criteria.

Vierde stap: Plaatsing van de definitieve tandoplossing

Zodra het implantaat volledig is geïntegreerd, plaatsen we de definitieve kroon, brug of prothese op het implantaat. Vanaf dat moment is uw glimlach weer definitief hersteld. Het vervaardigen van deze permanente oplossing duurt gewoonlijk enkele weken, terwijl het plaatsen zelf een korte procedure is.

Vijfde stap: Nazorg en controle

Na de plaatsing van de definitieve kroon, brug of prothese worden er follow-up afspraken ingepland om het genezingsproces te monitoren. Een strikte naleving van goede mondhygiëne en het bijwonen van regelmatige controles zijn cruciaal voor een vlot verloop van het genezingsproces en het behoud van het implantaat op lange termijn.

Een vlotte procedure dankzij een gespecialiseerde implantoloog!

Het gehele proces voor het verkrijgen van tandimplantaten kan variëren van vijf maanden tot meer dan een jaar, afhankelijk van individuele factoren. Met de optie voor immediate loading kan dit traject voor bepaalde patiënten zelfs aanzienlijk worden verkort aangezien het implantaat en een voorlopige kroon of brug op dezelfde dag geplaatst kunnen worden. Het is van belang om steeds beroep te doen op een gekwalificeerde implantoloog die een behandeling op maat kan ontwerpen die perfect bij uw behoeften past.


Wilt u meer informatie of advies inzake de plaatsing van tandimplantaten? Neem contact met ons op. We helpen u graag verder!

Meer weten over onze behandelingen?