Experts in implantologie - Ontdek ons unieke concept All-on-4

Wat zijn de risico’s voor tandimplantaten als u rookt?

sigaret

Met tandimplantaten kun je ontbrekende tanden vervangen. Ze bieden een duurzame en natuurlijk ogende oplossing om uw glimlach te herstellen. Roken kan het genezingsproces echter aanzienlijk beïnvloeden. In dit artikel bespreken we de risico’s die roken met zich meebrengt. 

Waarom worden tandimplantaten beïnvloed door roken?

Roken vermindert de bloedtoevoer naar het tandvlees en bot, wat essentieel is voor de genezing na een implantaatoperatie. Deze verminderde bloedstroom kan het genezingsproces vertragen en het risico op infecties verhogen.

Roken kan ook de botintegratie (ook wel “osseointegratie” genoemd) beïnvloeden. Dit is het proces waarbij het implantaat in het kaakbot fuseert. Nicotine en andere chemische stoffen in sigarettenrook verstoren dit proces, wat leidt tot een zwakker implantaat dat niet goed in het kaakbot is gefuseerd.

Rokers zijn ook meer vatbaar voor tandvleesziekten zoals gingivitis en parodontitis. Deze ziekten kunnen het tandvlees en bot rondom het implantaat beschadigen, wat kan leiden tot implantatiefalen.

Wat zijn de gevaren van roken voor tandimplantaten?

Onderzoek toont aan dat rokers een hoger percentage implantatiefalen hebben in vergelijking met niet-rokers. Dit wordt veroorzaakt door een combinatie van verminderde bloedtoevoer, verhoogd infectierisico en slechte botintegratie.

Rokers hebben ook een hoger risico op peri-implantitis. Peri-implantitis is een ontsteking rond het implantaat en lijkt op parodontitis. Roken verhoogt het risico op deze aandoening, wat kan leiden tot botverlies en uiteindelijk implantatiefalen.

Een ander risico is dat rokers een langere genezingstijd kunnen ervaren na de procedure. Dit kan betekenen dat het langer duurt voordat de definitieve kroon kan worden geplaatst, waardoor de totale behandelingsduur langer wordt.

Wat moet u doen als u tandimplantaten wilt en rookt? 

De beste manier om risico’s te verminderen is om te stoppen met roken, liefst enkele weken voor de implantatie en gedurende de genezingsperiode. Stoppen verbetert de bloedcirculatie en bevordert een gezonde genezing.

Als u rookt, is het extra belangrijk om regelmatig de tandarts of implantoloog te bezoeken voor controles en professionele reinigingen. Dit helpt bij het vroegtijdig opsporen en behandelen van eventuele problemen.

Goede mondhygiëne is cruciaal, vooral als u rookt. Poets twee keer per dag, gebruik dagelijks floss en overweeg een antibacteriële mondspoeling om het infectierisico te verminderen.

Herstel uw gebit met tandimplantaten! 

Tandimplantaten kunnen een uitstekende oplossing zijn voor ontbrekende tanden. Ze zijn een zeer succesvolle manier om uw glimlach te herstellen. Als u rookt, moet u zich ervan bewust zijn dat roken aanzienlijke risico’s met zich meebrengt, niet alleen voor uw algehele gezondheid, maar ook voor het succes van de tandimplantaatprocedure. Door te stoppen met roken en een goede mondhygiëne te handhaven, kunnen deze risico’s aanzienlijk worden verminderd.

Wilt u meer informatie of advies inzake de plaatsing van tandimplantaten? Neem contact met ons op. We helpen u graag verder!

Meer weten over onze behandelingen?