Experts in implantologie - Ontdek ons unieke concept All-on-4

Tandimplantaten versus kunstgebit: Wat zijn de verschillen?

Tandarts laat tandimplantaten zien aan patient

Overweegt u een oplossing voor het missen van tanden? Weet u niet goed of u nu voor tandimplantaten moet kiezen of toch beter voor een kunstgebit gaat? Het maken van deze keuze kan complex zijn, met name vanwege de subtiele verschillen tussen beide opties. In dit artikel bekijken we de belangrijkste aspecten die tandimplantaten onderscheiden van kunstgebitten, om u te helpen een geïnformeerde beslissing te nemen voor uw dentale gezondheid.

Tandimplantaten

Tandimplantaten zijn kunstmatige wortels, vaak van titanium, die operatief in het kaakbot worden ingebracht. Ze vormen een solide basis voor vaste vervangende tanden, die qua uiterlijk overeenkomen met uw natuurlijke tanden.

Kunstgebit

Een kunstgebit is een verwijderbare prothese die dient ter vervanging van verloren tanden en het omliggende tandvlees. Ze bestaan meestal uit kunsthars en worden volledig of gedeeltelijk vervaardigd, afhankelijk van de behoeften van de gebruiker.

Wat zijn de verschillen tussen tandimplantaten en kunstgebitten?

  1. Verschillen in levensduur en stabiliteit

Tandimplantaten zijn bekend om hun lange levensduur en kunnen, mits goed onderhouden, heel lang meegaan. Ze zijn vast in de kaak verankerd, wat zorgt voor uitstekende stabiliteit.

Moderne kunstgebitten zijn over het algemeen comfortabel om te dragen en zien er al veel natuurlijker uit dan hun voorgangers, maar hebben niet dezelfde levensduur als implantaten. Ze moeten elke paar jaar opnieuw worden aangepast aan uw mond en zullen uiteindelijk aan volledige vervanging toe zijn. Kunstgebitten kunnen daarnaast ook bewegen in de mond en mogelijk druk uitoefenen op tandvlees en kaak, wat ongemak of pijn kan veroorzaken.

  1. Verschillen in draagcomfort en uiterlijk

Implantaten zijn permanent bevestigd in het kaakbot, waardoor ze er uitzien als echte tanden. Ze beïnvloeden het spreken of eten niet. 

Kunstgebitten daarentegen zijn uitneembaar en kunnen dus bewegen, wat spreken of eten lastiger kan maken. Gewenning aan een kunstgebit kan enige tijd vergen, in tegenstelling tot implantaten.

  1. Verschillen in onderhoud en hygiëne

Tandimplantaten vereisen dezelfde zorg als natuurlijke tanden: poetsen, flossen en regelmatige controles. Kunstgebitten vergen daarentegen dagelijkse, grondige reiniging en speciaal onderhoud om irritaties en infecties te voorkomen. Het wordt aangeraden ze ’s nachts uit te doen en ze te laten weken in een speciale reinigingsvloeistof.

  1. Verschillen in het kostenplaatje 

Tandimplantaten zijn een investering en worden ook niet altijd gedekt door verzekeringen. Echter, gezien hun levensduur zijn ze op termijn vaak kostenefficiënter dan kunstgebitten.

Kunstgebitten zijn meestal goedkoper en worden ook vaker terugbetaald door de verzekering, maar ze verslijten ook sneller, wat leidt tot bijkomende kosten.

  1. Verschillen in het effect op de kaakgezondheid

Tandimplantaten ondersteunen het behoud van kaakbot, terwijl langdurig gebruik van kunstgebitten net kan leiden tot botverlies.

Conclusie

De keuze tussen een kunstgebit en tandimplantaten is cruciaal voor uw mondgezondheid en algemeen welzijn. Overweeg uw persoonlijke behoeften, levensstijl en budget en consulteer uw tandarts of kaakchirurg voor deskundig advies. De juiste keuze maakt immers dat u zorgeloos kan genieten van het leven met een mooiere glimlach! 


Wilt u meer informatie of advies inzake de keuze voor tandimplantaten? Neem contact met ons op. We helpen u graag verder!

Meer weten over onze behandelingen?