Tijdens de zwangerschap ondergaat uw lichaam tal van veranderingen, waaronder op het gebied van uw hormoonhuishouding. Wat zijn de opties als u in deze periode een tand verliest of geconfronteerd wordt met ernstige tandproblemen? In dit artikel ontdekt u wat de medische aanbevelingen zijn, wanneer een implantaat al dan niet mogelijk is tijdens de zwangerschap, en welke tijdelijke oplossingen er bestaan tot na de bevalling. Zo kunt u goed geïnformeerde keuzes maken in overleg met uw tandarts of implantoloog.
Tandimplantaten worden meestal uitgesteld tijdens de zwangerschap
Het plaatsen van een tandimplantaat is een chirurgische behandeling waarbij een titanium schroef in uw kaakbot wordt verankerd. Hoewel dit vandaag een veilige en vaak uitgevoerde ingreep is, zijn er tijdens een zwangerschap meerdere redenen om dit uit te stellen.
- Beeldvorming met straling: Voorafgaand aan de plaatsing van een implantaat is medische beeldvorming nodig, zoals een röntgenfoto. Hiermee krijgt uw tandarts inzicht in de botstructuur en zenuwbanen. Ondanks het lage risico wordt blootstelling aan straling tijdens de zwangerschap – zeker tijdens het eerste trimester – best vermeden, tenzij het echt noodzakelijk is.
- Verdoving en geneesmiddelengebruik: Bij de ingreep wordt meestal een lokale of, in sommige gevallen een volledige, verdoving toegediend. Sommige stoffen kunnen echter invloed hebben op de doorbloeding van de placenta. Ook na de behandeling kunnen pijnstillers of antibiotica nodig zijn, en niet alle medicatie is veilig tijdens de zwangerschap, vooral niet in de eerste maanden.
- Hoger risico op complicaties: Door hormonale veranderingen is uw lichaam tijdens de zwangerschap vatbaarder voor tandvleesproblemen, ontstekingen en bloedingen. Uw tandvlees herstelt trager en het risico op infecties rond het implantaat neemt toe.
Wanneer is de beste timing voor een tandimplantaat?
De meest geschikte periode om een tandimplantaat te laten plaatsen is na de bevalling, wanneer uw lichaam de kans heeft gehad om volledig te herstellen. Dit biedt extra voordelen:
- medische beeldvorming kan zonder beperkingen uitgevoerd worden;
- de juiste medicatie kan voorgeschreven worden zonder risico voor de baby;
- uw algemene gezondheidstoestand is stabieler, wat het genezingsproces bevordert.
Geeft u borstvoeding? Meld dit dan zeker bij uw tandarts. Hoewel de risico’s dan veel kleiner zijn dan tijdens de zwangerschap, zijn niet alle medicijnen veilig tijdens de lactatieperiode.
Van uitstel komt geen afstel
Hoewel het technisch gezien mogelijk is om tijdens de zwangerschap een tandimplantaat te laten plaatsen, wordt dit doorgaans afgeraden. Niet vanwege het implantaat zelf, maar door de minder gunstige omstandigheden voor een veilige en efficiënte ingreep.
Heeft u een tand verloren of overweegt u een implantaat tijdens uw zwangerschap? Neem contact op met uw tandarts of implantoloog en bespreek samen de veiligste en meest geschikte aanpak voor uw situatie.
Heeft u nog vragen over tandimplantaten, de behandeling of uw mogelijkheden? Neem contact met ons op. We helpen u graag verder!