Experts in implantologie - Ontdek ons unieke concept All-on-4

Wat kunt u doen als uw tandimplantaat los zit?

tandarts laat tandimplantaat zien

Tandimplantaten zijn voor veel mensen de ideale oplossing om hun glimlach te herstellen na tandverlies. Ondanks dat de plaatsing van tandimplantaten veelal zonder complicaties verloopt, kan het soms toch voorkomen dat een tandimplantaat los komt. Dit is natuurlijk uiterst vervelend voor de patiënt. In dit artikel leggen we u uit wat mogelijke oorzaken hiervan zijn en hoe u dit probleem kunt aanpakken.

Hoe worden tandimplantaten geplaatst?

Een tandimplantaat bestaat meestal uit titanium en wordt geïmplanteerd in uw kaakbot op de plaats waar een tand ontbreekt. Dit implantaat hecht zich vast in het kaakbot door een natuurlijk proces, genaamd osseointegratie. Dit kan enkele maanden in beslag nemen. Zodra dit proces is voltooid, wordt een tussenstuk, het abutment, bevestigd, gevolgd door de plaatsing van de implantaatkroon, die vastgezet kan worden met speciale cement of schroeven.

Een loszittende kroon: de oorzaken

Een losse kroon kan het resultaat zijn van slijtage aan het abutment, incorrecte plaatsing van de kroon, of problemen met de cementlaag. Andere factoren zoals trauma, tandenknarsen, of een onjuiste beet kunnen eveneens bijdragen aan dit probleem.

Een loszittend implantaat: de oorzaken

Een implantaat kan los komen door problemen met de osseointegratie of door peri-implantaire ontstekingen, zoals mucositis of peri-implantitis. Onvoldoende botgroei, overmatige belasting of onvoldoende herstelperiode na de plaatsing kunnen hieraan ten grondslag liggen. Slechte mondhygiëne of algemene gezondheidsproblemen kunnen ook een rol spelen. 

Wat is de oplossing voor een loszittende kroon of implantaat?

Afhankelijk van de oorzaak, kan een loszittende kroon vaak opnieuw vastgezet worden. Indien het probleem bij het implantaat zelf ligt, zoals een mislukte osseointegratie of infectie, kan het nodig zijn het implantaat te verwijderen en te vervangen. Deze procedures dienen uitgevoerd te worden door een ervaren implantoloog.

Wat kunt u zelf doen? 

Probeer ongezonde gewoontes als roken te vermijden en tracht geen overmatige druk op het implantaat te zetten door het bijten op harde voedingsmiddelen. Het onderhouden van een goede mondhygiëne en het regelmatig bezoeken van uw tandarts of implantoloog zijn essentieel. 

Vermijd problemen met uw implantaten met de juiste zorg! 

Hoewel de meeste tandimplantaten succesvol geplaatst worden en jarenlang zonder problemen functioneren, kunnen er soms toch complicaties optreden. Een tijdige en professionele aanpak kan de levensduur van uw implantaten verlengen. Heeft u problemen met uw implantaat? Wacht niet en raadpleeg direct een gekwalificeerde implantoloog voor de beste zorg. 

Ervaart u problemen met uw tandimplantaten of bent u op zoek naar meer informatie over de mogelijkheden van tandimplantaten? Neem contact met ons op. We helpen u graag verder!

Meer weten over onze behandelingen?